[Podcast] Innovatiebioloog Leen Gorissen: "Wat ik merk is dat heel veel mensen onderbewust nood hebben aan reconnecting met de natuur"

‘Het is een mindshift. Stilstaan en met andere ogen zien. Een bewustzijnsrevolutie. Dit is Kairos. In Kairos interviewen we seismografen van de tijd: mensen die helpen zien, begrijpen en mee-maken dat als we veranderen hoe we denken, kijken en voelen, we de wereld veranderen.’

Zo klinkt het in de introductie van onze podcast Kairos.

In de eerste aflevering brengen we een interview met  innovatiebioloog en duurzaamheid en transitie-expert Leen Gorissen over haar boek Change the world city by city.

Aan het boek Change the world city by city ligt een onderzoek van tien Europese instituten ten grondslag. Samen onderzochten zij hoe stedelijke verandering werkt, voor duurzame groei zorgt en hoe we de overgang naar een duurzame klimaatneutrale stad kunnen versnellen.

Vanuit VITO, een onafhankelijk Vlaams onderzoeksinstituut op het gebied van technologie en duurzame ontwikkeling was Leen als onderzoekscoördinator bij het onderzoek betrokken.

Enkele highlights uit het gesprek met Leen …

Echt. Als je denkt dat de politiek of de overheid of het bedrijfsleven het klimaat gaat redden, vergeet het. Wij, elke persoon zelf is de oplossing. Het is zo simpel en eenvoudig als dat.”

Disrupt jezelf

Leen: “Ik denk dat we gewoon een beetje teveel naar anderen kijken voor de oplossing, maar we zijn het zelf. Ik heb heel lang gedacht dat we beleid en technologieën nodig hadden, maar hoe meer ik me verdiep in de duurzaamheid en hoe de natuur werkt hoe meer ik tot die conclusie kwam. Echt. Als je denkt dat de politiek of de overheid of het bedrijfsleven het klimaat gaat redden, vergeet het. Wij, elke persoon zelf is de oplossing. Het is zo simpel en eenvoudig als dat.”

Wat is echt van waarde en waardeer je dat ook

Leen: “Stilstaan en nadenken is op dit moment het belangrijkste om te doen. En dat is moeilijk, want alles gaat sneller. Maar gewoon even stilstaan bij je leven nu. En datgene wat je van waarde vindt, is dat ook echt van waarde en wat van waarde is waardeer je dat ook goed.”

Pas als je merkt dat je zelf een heel ecosysteem bent en dat uw ecosysteem afhangt van de gezondheid van het ecosysteem waarin je ingebed bent, begin je te beseffen dat we het anders moeten gaan doen.

Reconnecten met de natuur

Leen: “Wat ik merk is dat heel veel mensen onderbewust een nood hebben aan reconnecting met de natuur. Van de honderden initiatieven zijn er heel veel die hier aan werken. Vaak onbewust. We hebben meer groen nodig in de stad. We willen weten hoe ons voedsel gekweekt wordt. Soms doen mensen het gewoon omdat ze die nood voelen.

Pas als je merkt dat je zelf een heel ecosysteem bent en dat uw ecosysteem afhangt van de gezondheid van het ecosysteem waarin je ingebed bent, begin je te beseffen dat we het anders moeten gaan doen. Zodanig dat het levensvriendelijk en niet levensbedreigend is, zoals heel veel van de dingen die we nu doen.”

Als je geen waarde toevoegt, dan blijf je gewoon niet bestaan

Leen: “De natuur is extreem hard, 99,9% van alle dingen die de natuur ooit ontworpen heeft, die zijn er niet meer. En die 0,1% die er zijn, zijn zij die zich nog voortdurend kunnen ontwikkelen. Die zijn in continue evolutie om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid, maar op een manier die waarde toevoegt. Als je geen waarde toevoegt, dan blijf je gewoon niet bestaan.”

Het hele verhaal van Leen Gorissen hoor je in de podcast en duurt zo’n 24 minuten …

Meer info over Leen en haar werk vind je op haar website www.studiotransitio.com

Change the world.jpg

Change the world city by city. A changemaker’s Guide to Fast Forward sustainability is uit bij LannooCampus.
Auteur: Leen Gorissen Erika Meynaerts
240 pagina’s
€29,90

Bestellen