In DWDD bij Matthijs aan tafel veranderde de wereld

Dag Matthijs & DWDD-redactie

Afgelopen vrijdag was Wilfred de Bruijn te gast om te vertellen over de protesten van de gele hesjes in Parijs. Uiteindelijk concludeert Wilfred dat de toekomstverwachting van de gemiddelde Fransman al decennialang negatief is.

In Nederland, België, waar wij wonen, en andere Europese landen is dat niet anders.

De volkswoede die je nu in Brussel, Parijs en in andere Franse steden en vooralsnog niet in Nederland ziet, richt zich tegen de heersende elite. Het is hun schuld.

Maar met ‘wie kan ik de schuld geven’ en ‘hoe lossen we dit zo snel mogelijk op’ komen we er niet. Dat blijkt: de accijnsverhoging is van de baan. Toch zijn de protesten niet gestopt.

Er is meer aan de hand.
Er is meer nodig.
Het zit dieper.

We leven momenteel midden in een paradigmaverschuiving. Een verandering van tijdperk. Een tijd van evolutionaire revolutie. Stapsgewijs verandert alles radicaal. Om dat duidelijk te maken, willen wij met een aantal mensen die we graag bij jou Matthijs aan tafel zetten de doordraaiende wereld laten stilstaan en met andere ogen zien.

Wij, dat zijn Elke Leyman en Mischa Verheijden, bezielers van r-evolutie. Onze kinderen en de burn-out van Elke hebben ons laten stilstaan en met andere ogen zien. De burn-out was in de Griekse betekenis van het woord crisis echt ‘een moment van de waarheid’.

En Elke staat daarin niet alleen. Uit de statistieken van 2016 blijkt dat in 10 jaar tijd het aantal langdurig zieken met bijna 70% is toegenomen. Dat 1,2 miljoen Belgen antidepressiva slikt. En alleen al in Vlaanderen in 2016 gemiddeld 28 mensen per dag een zelfmoordpoging deden, waarvan er gemiddeld 3 per dag slaagden. De cijfers in Nederland zullen er ook niet om liegen.

Die cijfers zijn allemaal persoonlijke crises (microniveau), maar het zijn er zoveel dat ze laten zien dat we op macroniveau een systeemcrisis hebben: een economische crisis, een klimaatcrisis, een politieke crisis, een vluchtelingencrisis, een journalistieke crisis, een huwelijkscrisis (wij niet) ...

De duurzaamheid -het uithoudingsvermogen- van al de achter die crises liggende systemen heeft de grenzen bereikt en hier en daar zelfs al overschreden. Dat vraagt om verder te kijken dan schuld en oplossingen. Dat vraagt van eenieder om in de spiegel te kijken en te bepalen welke rol hij/zij wil spelen.

Momenteel leggen we de laatste hand aan ons boek Disrupt jezelf. Omdat nu het moment is en jij degene bent waar jij op zit te wachten. Daarin staat het verhaal van de huidige toestand van de wereld centraal en leggen we het verband tussen macro en micro.

De conclusie is dat als we de problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden echt willen oplossen we het dieper in onszelf moeten zoeken: wie wezenlijk wil veranderen, zoekt het in zichzelf. Dat is beangstigend. Het kan pijn doen ook. Bovenal is het een opportuniteit voor echte vooruitgang, voor persoonlijke en wereldlijke groei.

Waarom we daarvoor graag nu bij DWDD aan tafel komen en niet pas als ons boek echt af is?

Omdat het verhaal té belangrijk is en verteld moet worden. Als we veranderen hoe we denken, kijken en voelen, veranderen we de wereld.

Wat we willen vertellen?

Over die verandering in jezelf -het microniveau- kunnen we zelf vertellen. Voor het macro-niveau zetten we graag een aantal mensen die Mischa heeft geïnterviewd mee aan tafel. Meer en minder bekend in Nederland en Vlaanderen.

We nemen graag professor transitiekunde Jan Rotmans (interview) en technologist naturally high on change Peter Hinssen (interview) mee, die de verandering van tijdperk en de day after tomorrow kunnen duiden.

Om duidelijk te maken waarom de huidige (politieke) machthebbers dat niet gaan klaarspelen, zetten we graag economiefilosoof Rogier De Langhe (interview) aan tafel.

En eigenlijk is hoe wij ons vandaag als mensheid gedragen al honderden jaren geleden voorspeld. We zijn op de goede weg. Welke weg dat is, daarvoor nemen we graag spiritueel auteur Ronald Jan Heijn (interview) mee.

Als tafeldame Marleen Stikker, omdat ze als zomergast afgelopen zomer zo krachtig zei: ‘ga je mee op onderzoek, mee onder de motorkap kijken. Of leef je liever onbewust gezellig’. En stelde dat we beter ‘werken aan hetgeen je wenselijk vindt in plaats van het kwade te bestrijden’.

Zullen we dat samen doen?
Dat kan verstrekkende gevolgen hebben: dat de wereld niet meer doordraait!

We horen heel graag van jullie.
Elke & Mischa