Kunst helpt zien, begrijpen en mee-maken

Om de verandering van tijdperk te zien en begrijpen, interview ik (Mischa) in het boek filosofen en kunstenaars. Seismografen van de tijd, zoals Jan Rotmans ze noemt,  

Jan: "Als mijn hypothese klopt dat we een nieuw tijdperk binnentreden, dan gaan kunstenaars en creatievelingen opnieuw de voorhoede vormen van een nieuwe orde. Een nieuwe orde die de nieuwe samenleving en economie vormgeeft. Die de onrustige, turbulente en chaotische overgangsperiode kan duiden. In woord, beeld en geluid." 

Ook Brené Brown schrijft aan kunst de belangrijke rol toe om gevoelens uit te beelden en verbinding tot stand te brengen. Volgens haar bezit kunst het vermogen om verdriet op een geweldige manier over te brengen. Om van eenzaamheid een gedeelde ervaring te maken. Om wanhoop in hoop te veranderen.  

Een bijzonder mooi recent voorbeeld is Apeshit, de pas verschenen clip van Jay-Z en Beyoncé, opgenomen in het Louvre in Parijs. De muziekvideo barst uit zijn voegen van de verwijzingen naar kunst, kolonialisme en slavernij. En is, net als Childish Gambino’s This Is America dat een maand eerder verscheen een puzzel die, eenmaal opgelost, de maatschappij een spiegel voorhoudt, schrijft Rufus Kain op De Correspondent.

>>> Lezen en kijken: Jay-Z en Beyoncé veroverden het Louvre om geschiedenis te (her)schrijven