Waarom? Waarom? Waarom?

Eigenaarschap nemen over je eigen leven, gaat over leiderschap. We zijn allemaal de CEO van ons eigen leven. Verantwoordelijk voor ons eigen leven.

Het was Simon Sineks TEDtalk Hoe grote leiders inspireren tot actie en daarna zijn boek Begin met het Waarom? die ons inspireerden om na te denken over waarom we doen wat we doen. Hoewel de ondertitel aangeeft dat het ‘de gouden cirkel van ondernemen’ is, gaat het boek in werkelijkheid over de zoektocht naar wie je in wezen bent.

Waarom doe je wat je doet?' is een heel moeilijke vraag. Maar superbelangrijk om ervoor te zorgen dat we doen wat we willen en niet willen wat we doen.

Het is belangrijk op zoek te gaan naar waarom je doet wat je doet, schrijft Simon Sinek in Begin met het Waarom. Omdat je Waarom uitdrukt wie je bent. En je bent wie je bent, ongeacht wat je doet of waar je naartoe gaat. Dus niet alleen voor je werk. Je Waarom geldt voor elk deel van je leven.

Om je Waarom te vinden, om te vinden waarom je doet wat je doet, waarom je iedere dag je bed uitkomt, raadt Sinek aan na te denken over wat je vroeger als kind leuk vond. Welke vrienden je had? Welke omgevingen je opzocht? Waar je je het prettigst voelde? Kortom: wie je was als kind. Door hierover na te denken, kom je terug op dingen die je vergeten bent. En misschien zelfs onbewust hebt weggestopt.

Eigenlijk is de vraag ‘Waarom doe je wat je doet?’ een existentiële  levensvraag: het is de vraag naar de zin van het leven: waarom ben ik hier?  Daarom betoogt Mischa dan ook dat de vraag waar school voor dient, de vraag naar de zin van het leven is.