Hoe weet je dat het tijd is om te veranderen?

Drie vind je er als je er naar googelt: de Stanford Commencement Speech van Steve Jobs. Samen zijn ze meer dan 45 miljoen keer bekeken. Beluisterd eigenlijk, er is niet veel spectaculairs aan te zien.

We sluiten dus niet uit dat je hem ook hebt gezien. Dan weet je dat Steve Jobs er drie verhalen uit zijn leven vertelt. Drie levenslessen. Welke impact had het op jouw leven? Deel het in de reacties op dit artikel.

Wie erbij was die dag in 2005 leerde volgens ons in die 15 minuten meer dan alle jaren daarvoor in de collegebanken. Wat het met ons deed? Door zijn speech geldt de grootste spijtbetuiging van vele stervenden niet voor ons. 

Het was een spiegel, het was zien, begrijpen en mee-maken. In 15 minuten veranderde alles. Als Steve de laatste woorden ‘stay hungry, stay foolish’ heeft uitgesproken, praten we er samen over en valt de beslissing dat Elke haar job opzegt. Ik werk dan al een tijdje als freelancer met onregelmatige inkomsten. It’s part of the deal.

Heb je hem niet gezien, of wil je even je geheugen opfrissen, dan hieronder de essentie en de warme aanbeveling om hem te beluisteren. Niet even snel tussen de soep en de patatten, neem er de tijd voor. Niet omdat ‘ie lang duurt, het zijn slechts 15 minuten. Wel om de impact ervan echt te laten binnenkomen en tot je te laten doordringen.

 

De punten verbinden in je leven

Samen kiezen we dus voor onzekere toekomst. Doodeng. Je weet wat je verliest, maar niet wat je ervoor terugkrijgt. Maar, zoals Steve Jobs vertelt: soms doe je dingen in je leven zonder precies te weten waarom. Je volgt je nieuwsgierigheid, je intuïtie.

Zijn boodschap: “Het is belangrijk erop te vertrouwen dat de punten ergens in de toekomst met elkaar zullen samenkomen. Geloven dat de punten zullen samenkomen, geeft je het vertrouwen je hart te volgen, ook al wijkt dat af van het meest gangbare pad.”

“Heb vertrouwen in je toekomst en volg je hart. Ook al doe je dingen zonder te weten waarom je ze doet.”

Denk, net zoals wij deden, eens na over punten in je leven waarop je dingen deed zonder precies te weten waarom en ga dan na hoe die beslissing in de toekomst heeft uitgepakt. Je zult ontdekken dat de punten effectief ergens in de toekomst samenkomen.

 

Blijf zoeken

Het tweede verhaal gaat over liefde en verlies.

 Steve Jobs vertelt dat je moet vinden waar je hart ligt, zowel op het vlak van werk als op vlak van je geliefden. “Je werk neemt een groot deel van je leven in beslag. De enige manier om echt voldaan te zijn, is door te doen waarvan jij gelooft dat het fantastisch werk is. En de enige manier om fantastisch werk te doen is door te houden van wat je doet.”

 Zijn statement: “Als je het nog niet gevonden hebt, blijf zoeken en leg je er niet bij neer! Zoals met alles als het met het hart te maken heeft: je voelt wanneer je het gevonden hebt.”

Volg je hart tot je hebt gevonden waar je van houdt. Berust niet, blijf zoeken. Je voelt het als het zover is.

 

Je hart en intuïtie weten al wie je echt wilt worden

Zijn derde verhaal gaat over de dood. Steve Jobs weet waar hij het over heeft. Voor zijn overlijden in keek hij de dood al eens eerder in de ogen. Ook door kanker. Die bleek uiteindelijk te genezen. Je hoort het vaak zeggen: wat zou je doen als vandaag je laatste dag is?

Zo Niet Steve Jobs, hij draaide het om: “Als ik ‘s ochtends in de spiegel kijk, stel ik mezelf de vraag: als het vandaag mijn laatste dag zou zijn, zou ik dan doen wat ik vandaag ga doen? Als het antwoord teveel dagen na elkaar ‘nee’ is, weet ik dat ik iets moet veranderen.

De gedachte dat je dood gaat,” zo gaat hij verder, “is de beste manier die ik ken om de valkuil te vermijden om te denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om je hart niet te volgen. Je tijd is beperkt, dus verspil het niet door iemand anders leven te leven. Laat je niet gevangen nemen door de opvatting te leven met de resultaten van andermans gedachten.

Laat het lawaai van andermans meningen je eigen innerlijke stem niet overstemmen. En meest belangrijk: heb de moed je hart en intuïtie te volgen. Op één of andere manier weten zij al wat jij echt wil worden. Al de rest komt op de tweede plaats.”

Heb de moed je hart en intuïtie te volgen. Op één of andere manier weten zij al wat jij echt wil worden. Al de rest komt op de tweede plaats.

 

Was ik maar trouw gebleven aan mezelf

Zijn dit de woorden van een goeroe? De leider van een miljardenbedrijf die makkelijk praten heeft? Nee, Steve Jobs was ooit ook een nobody, die geen cent te makken had, op de vloer sliep bij vrienden en  een keer in de week warm ging eten bij de Hare Krishna’s en betaalde met het statiegeld van colaflessen.

Nee, het verhaal van Steve Jobs’ Commencement Speech op Stanford is het verhaal van iemand die trouw is gebleven aan zichzelf.

Dat is een groot goed.

Omdat ‘Ik wou dat ik het lef had gehad een leven te leiden waarin ik trouw was gebleven aan mezelf en niet het leven dat anderen van me verwachtte’ met stip het nummer-1-antwoord is dat palliatief verpleegkundige Bronnie Ware van stervenden kreeg op haar vraag wat ze anders zouden doen als ze hun leven mochten overdoen.

Stay hungry! Stay foolish!