Profetische cartoon uit 1907

In de winter van 1906, het jaar waarin een aardbeving San Francisco vernielde, werd SOS het internationale noodsignaal en publiceerde het Britse Punch magazine deze cartoon over de toekomst van technologie.

Cartoon-Forecasts-for-1907.jpg

Onder de titel Forecasts for 1907, toont de zwart-witcartoon een goed gekleed Edwardiaans koppel in een Londens park. De man en vrouw, antennes op hun hoofddeksel, kijken van elkaar weg. Op hun schoot liggen kleine zwarte doosjes waaruit de aandelenkoersen rolden.

Het onderschrift luidt: "Deze twee figuren communiceren niet met elkaar. De vrouw ontvangt een liefdesbericht en de man enkele race-resultaten."

Humoristisch bedoeld uiteraard, maar vandaag lijkt deze cartoon profetisch. Een eeuw na de publicatie onthulde Steve Jobs de eerste iPhone, waardoor we vandaag effectief op een bank in het park niet alleen berichten en resultaten van de race, maar de kennis van over de hele wereld onder de duim hebben, vrijwel elk lied dat ooit is opgenomen kunnen beluisteren en instant kunnen communiceren met iedereen die we kennen.

Deze cartoon komt uit een artikel uit The Globe and Mail over digitale afleiding en waarom het zo moeilijk is die afleiding te weerstaan: Your smartphone📱is making you👈 stupid, antisocial 🙅 and unhealthy 😷. So why can't you put it down❔⁉️

PS. Hopelijk is onderstaand beeld uit nieuwsbrief #9 niet profetisch voor onze toekomst ...

dino.jpg
Tekstballon donatie_ingevuld.jpg