Ellie van der Est: “Een oordeel is altijd een stukje informatie over wat er in jou geraakt is”

Voor de derde podcast van Kairos, die Elke en ik samen maken, trokken we naar Rotterdam. Voorafgaand aan een huiskamerlezing over ons boek Disrupt Jezelf interviewden we er Ellie van der Est, die mij zo’n vijftien jaar geleden coachte. Ellie werkt met ondertussen al zevenentwintig jaar ervaring zelfstandig als organisatieadviseur, coach en trainer. De kern van haar werk is het omgaan met ongemakkelijke verschillen en het respectvol zichtbaar en bespreekbaar maken van wat er onder tafel blijft als mensen samenwerken. Daarover spraken we met haar.

Vertrekpunt is een nieuwsbrief van Ellie uit oktober 2019 die opent met deze quote …

hartopener-quote-het-hart-begrijpt-wat-het-oog-niet-ziet-en-het-oor-niet-hoort.jpg

Over die quote schrijft ze verder:

 

‘Ik ben geïntrigeerd door de waarde van menselijkheid in onze samenleving. In onze ontmoetingen, op het werk of privé. Hoe belangrijk het is om elkaar te zien en verstaan in onze menselijke maat. Met een open hart, zonder oordeel. Ik merk hoeveel (opgespaarde) pijn er in mensen leeft waardoor we elkaar niet meer als mens zien die soms dingen (heel) onhandig kan doen, maar als degene die ons welzijn verstoort. Hoe lastig het dan wordt om je hart te blijven betrekken bij de situatie. Elkaar werkelijk te zien en horen als je beiden in het gebied van de frustratie en het oordeel zit.’

Voor Ellie is de grote stap in haar leven geweest dat ze in aanraking kwam met geweldloze communicatie, het gedachtegoed van Marshall Rosenberg: “Ik heb daardoor mij, mijn innerlijke wereld en de waarde daarvan leren kennen. In mijn eigen leven en in verbinding met mensen.”, vertelt ze daarover. 

In de podcast vertelt Ellie over het hart, geweldloze communicatie, oordelen en verbinding maken.  Als teaser om te gaan luisteren …

Oordelen

Ellie: “Ik denk dat oordelen enorm waardevolle informatiebronnen zijn. De essentie van een oordeel is dat het ruimte ontneemt om te zijn wie je bent. Een oordeel is altijd een stukje informatie over wat er in jou geraakt is. Iets waar je behoefte aan hebt, maar waar je je nog niet bewust van bent.” 

Verbinding maken

Ellie: “Als ik begin met een afdeling of een team is er eerst altijd het ongemak van ‘kun je ons hier even snel  uit helpen’ voordat mensen snappen: ‘oh ja, we hebben echt eens naar onszelf te kijken en hoe we het samen doen’.

Ik heb steeds meer respect gekregen voor mensen waar ik mee werk, omdat ik weet dat als ik ze uitnodig om verbinding te maken, zij niet meer kunnen blijven doen wat ze deden. Het gaat niet zomaar over simpel verandering in gang zetten. Iemand heeft iets van zijn of haar identiteit op te geven om werkelijk verbinding te maken.”

Een verschil maken

Ellie: “Ik moet eerlijk zeggen als ik naar de dynamieken van de wereld kijk, dan doet mijn hart enorm pijn. Dan denk ik soms: ik ga naar bed en trek een dekbed over mijn hoofd, want het is veel te groot. 

Wat me dan helpt, is om te voelen: oh, maar op mijn vierkante meter kan ik een verschil maken. Ik denk steeds: ieder zaadje dat ik kan planten waardoor mensen anders met elkaar omgaan, anders gaan kijken naar vragen die op hen afkomen of samenwerkingsdynamieken. Dat helpt me om het grotere geheel ook te dienen. Want, ik kan dat niet in mijn eentje. We hebben elkaar echt nodig.”

Veel luisterplezier!