Met andere ogen zien: veel mensen zien niet wat ze niet geloven

“Het leven is de ontmoetingsplaats tussen de objectieve externe wereld waarin we leven en de subjectieve innerlijke wereld van bewustzijn waarmee we het leven ervaren en leiden.

De kennis die de mensheid het meeste nodig heeft is die welke een volledig vervulde en constant groeiende beheersing en zelfbeheersing van zowel de binnenwereld als de buitenste domeinen van ons bestaan verschaft.”

Dat schrijft de Amerikaanse sociaal wetenschapper Garry Jacobs, medeauteur van Ervin Laszlo’s Intelligentie van de kosmos. Hij slaat er mee de nagel op de kop voor wat wij met r-evolutie willen doen: kennis delen die de mensheid het meeste nodig heeft om bewustzijn te ontwikkelen.

Het hoofdstuk dat Garry in het boek voor zijn rekening neemt, handelt over de verzoening van wetenschap en spiritualiteit. Wetenschap bestudeert het objectieve veld van de externe realiteit. Spiritualiteit bestudeert het subjectieve veld van psychologische zelf-ervaring.

Oei, het S-woord is gevallen: spiritualiteit. Laatst nog zei iemand dat we dat woord rond lezingen over ons boek nooit of te nimmer mogen gebruiken, dan haken mensen af. Spiritualiteit wordt vaak als zweverig gezien -dat vonden we zelf vroeger ook- en dan haken mensen af. Maar je kunt niet weglopen van jezelf. Waar je ook gaat, je neemt jezelf altijd mee. En je bent meer dan alleen buitenkant. Je hebt ook bewustzijn. Dus blijf gewoon rustig verder lezen 😂

Wij zijn de software

‘Tegenover de harde wetenschap staat de softe spiritualiteit. Twee werkelijke, maar afzonderlijke domeinen op zoek naar synthese’, zo schrijft Garry Jacobs.

Een synthese, zo maken we in ons boek Disrupt jezelf duidelijk die we vandaag zo hard nodig hebben: hoofd en hart, denken en voelen, doen en zijn. Zo schrijven we dat we voor de ontwikkeling van onze wereld teveel focussen op de hardware, de buitenkant: technologie, economie, wet- en regelgeving. En te weinig op de software, de binnenkant: hoe we denken, kijken en voelen.

Wij zijn de software!

Het is net daar, in hoe we denken, kijken en voelen, dat we het verschil moeten en kunnen maken om de wereld vooruit te helpen. “De wereldwijde crisis van onduurzaamheid is niet alleen een crisis van de hardware van de beschaving, het is ook een crisis van de software van de geest”, zo citeren we Sacha Kagan.

Over die crisis van de geest zegt spiritueel auteur Ronald Jan Heijn in een interview in ons boek: ““De mensheid heeft eigenlijk geen economisch, logistiek of sociaal probleem, maar een diep spiritueel probleem. Het gaat om een existentiële crisis: we weten nog steeds niet wat de werkelijke zin van het leven is. Niet wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.”

Kortom: waarom bestaan we?

Grensverleggend wetenschappelijk onderzoek naar de reden van ons bestaan

de-intelligentie-van-de-kosmos.jpeg

In de Intelligentie van de Kosmos bundelt Ervin Laszlo grensverleggend wetenschappelijk onderzoek naar de reden van ons bestaan. Hij geeft er een wetenschappelijk antwoord op de twee meest gestelde vragen ooit. Vroeg of laat stel jij ze ook. Misschien ben je nu hard op zoek naar het antwoord op die twee vragen:

Wie ben ik?

Waarom ben ik hier?

Kort door de bocht, wij zijn clusters van vibratie geïnformeerd door de intelligentie van de kosmos. We zijn een oneindig bewustzijn gekoppeld aan een eindig lichaam.

Waarom we hier zijn vat Laszlo in een woord samen: supercoherentie. Er zijn twee zich gelijktijdig in het universum ontvouwende evolutieprocessen: de evolutie van natuurlijke systemen en de evolutie van bewustzijn. De eerste evolutie observeren we, de tweede ervaren we.

Natuurlijke systemen evolueren naar zowel intrinsieke als extrinsieke coherentie en verwerven in de tussentijd complexiteit. De evolutie van bewustzijn is gericht op de erkenning van eenheid tussen de systemen en het bewustzijn dat samengaat met de systemen.

Door August Weismann eind negentiende eeuw verbeeld in de Tree of Life, een boom van groeiende complexiteit en van zich ontwikkelend bewustzijn.

Meer en meer zijn we ervan overtuigd dat we echt het verschil kunnen maken, door hoe we in het leven staan. En dat blijkt ook zo te zijn …

Tree-of-life-August-Weismann.jpg

Coherent bewustzijn creëert orde in de wereld

coherentie.png

Het idee dat alles met alles is verbonden en elkaar beïnvloedt is ook onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. HeartMath-wetenschappers Rollin McCraty en Annette Deyhle spreken in dat verband over een holistisch web van onderlinge verbondenheid.

In een gratis te downloaden e-boek concluderen de twee HeartMath-wetenschappers dat “ieder individu bijdraagt aan de omgeving van het globale veld waarbij de attitudes, intenties en emotionele ervaringen van elk individu meetellen.”

Dit sterkt volgens het tweetal “veel mensen die zich vaak overweldigd voelen door de huidige conflicten over de hele wereld en de negatieve voorspellingen over de toekomst. Het helpt hen zich te realiseren dat hun acties een verschil kunnen maken en dat ze, door het vergroten van hun eigen coherentie, coherentiewerkers worden en bijdragen aan de verschuiving die nu gaande is en die velen ook ervaren.

De persoonlijke voordelen van grotere emotionele zelfregulatie en eigen verantwoordelijkheid, verbeterd welbevinden en een betere gezondheid en relaties zijn krachtige motivators die de inspanningen van het individu versterken om bij te dragen aan het groter planetair welzijn. Doordat meer en meer mensen steeds meer zelfregulerend worden en groeien in bewustzijn, verhoogt hun toegenomen individuele coherentie op hun beurt de sociale coherentie, wat tot uiting komt in verhoogde coöperatie en effectieve co-creatieve initiatieven ten voordele van de maatschappij en de planeet.”

Oftewel …

Disrupt jezelf.

Omdat nú het moment is én jij degene bent waar jij op zit te wachten.

Jij hebt elke dag impact over de toekomst van ons allemaal

waarom-ik-waarom-jij-niet.png