Terug naar wie we van nature zijn

Rise for Nature!

Het klimaat is belangrijk. Daar moeten we absoluut iets mee. Ik wil een stap verder. Omdat het klimaat ‘slechts’ een symptoom is. Zoals Dirk De Wachter in een interview zei over psychiatrische patiënten en hun symptomen: “De zieke mens met zijn symptomen moeten we goed beluisteren, voorbij het symptoom om te zien wat er met onszelf aan de hand is.”

We moeten de aarde beluisteren voorbij het symptoom.
We moeten onszelf beluisteren voorbij het symptoom.
Wie zijn wij?
Wie is de mens van nature?

Als we kijken naar de Bonobo’s, de apen die het dichtst bij de mens staan, zien we dat ze zachtaardig, speels, empathisch, zorgzaam en weinig competitief zijn. Ze zouden hun eigen soortgenoot nooit doden. Veel stoerdoenerij, maar o zo’n klein hart.

“Met de dagelijkse zeven uur die we op internet doorbrengen, hebben we niet meer de gevoeligheid voor de omgeving die onze voorgangers wel hadden. We moeten opnieuw verbinding zoeken met de natuur. Voor ons eigen welzijn”, zegt fotograaf Tim Flach die bonobo’s als mensen portretteerde, hen namen gaf en alles bundelde in een prachtig boek.

We moeten terug naar de natuur. Naar onze natuur!
We maken niet alleen de aarde kapot. We maken ook onszelf kapot.
Door de klimaatverandering, door alle stress, door het perfect willen zijn, door het kijken naar en ons vergelijken met anderen, plegen we elke dag een beetje zelfmoord.

Daarom mijn pleidooi: Rise for Nature!

Laten we teruggaan naar wie we van nature zijn.
Laten we terug voelen, ons opnieuw verwonderen, ontdekken, experimenteren, uitproberen, elkaar helpen en opnieuw samen leven.
Laten we omkijken naar elkaar.

Als we teruggaan naar onze natuur, als we de waarde van onszelf hervinden, als we onszelf terug oké vinden zoals we zijn, gaan we minder naar de ander kijken, gaan we ons minder bedreigd voelen door de ander, gaan we beseffen dat ieder zijn eigen plek heeft en hebben we niet de behoefte te gaan strijden.

Rise for Nature!