Wat doet dit filmpje met jou?

Hieronder wat het met mij deed, maar kijk eerst zelf eens ... Het is een kortfilm van Disney en duurt een goeie 5 minuten.

Een gevoel van herkenning, bij mezelf als kind en bij vele mensen als ik rondom mij kijk op straat. Maar, enkel vanuit ons hoofd leven, dat kan toch niet de bedoeling zijn?! Denken en doen kan niet zonder voelen en zijn. 

Als ik terugdenk aan hoe ik was in mijn kindertijd, dan zie ik een vrolijk en onbezorgd kind. Ik was het zonnetje in huis. Met mijn opgewektheid probeerde ik ruzies op te lossen, de donderwolk te vervangen door de zon. Een beetje zoals Annie, het roodharige weesmeisje in de gelijknamige film.

“Speelvogel”, zo noemden ze me op school. Alleen was dit niet positief bedoeld. Terwijl ik juist graag een speelvogel wilde zijn. Voluit leven en genieten van alles rondom mij. Zo voelde ik mij op mijn best. Pippi Langkous was mijn grote voorbeeld. Maar dat kon écht niet. Niet op school, en zeker niet als ik in de grote mensenwereld wilde meestappen.

Tijd dus om mijn hart de mond te snoeren en mijn hoofd de kapitein van het schip te maken. Het voluit stralende, ongeremde, speelse roodharige meisje met twee vlechtjes wist niet meer hoe ze zich moest gedragen en een hele tijd bleef ze gehurkt in een klein hoekje verstopt zitten.

Als volwassen vrouw stapte ik zonder dat kleine meisje verder. Mooi in de pas, precies volgens de regels. Hoewel ik nog steeds opgewekt was, geliefd en voor anderen zoveel mogelijk klaar stond, besefte ik op een dag dat ik in essentie niet compleet was.

Ik probeerde dat besef te verdrukken en terug te gaan naar het moment vóór dat punt, doen alsof er niks gebeurd was. Maar dat lukte niet meer. Het is een “point of no return”. In de periode daaropvolgend begin ik, eerst onbewust, gaandeweg steeds bewuster te leven.

Dat laat dit filmpje voor mij zien: een leven enkel vanuit het hoofd maakt niet gelukkig en is niet de bedoeling. Een pleidooi voor kwetsbaarheid.

Denken en doen kan niet zonder voelen en zijn.

Benieuwd naar wat jij voelt bij deze kortfilm.