Vandaag

Kwam ik er vandaag achter
dat alles wat je krijgt
in het leven
je ook weer achter je laat
los raakt, zoek raakt.

De verworvenheden, moeilijke
toestanden, doodgelopen straten.

Onzinnige discussies en jezelf
altijd weer in de weg lopen.
Niet meer terug te vinden.

Iedere kramp en vermoede beweging
blijven daarna voor altijd achterwege.

Als de streep overgestoken
en niet meer noodzakelijk is.

Je vrij bent om te gaan.
En te doen en te laten.

 

Dit is een gedicht uit de gedichtenbundel Zie naar jou om van Ron van Es. Een bundel met gedichten over onze kwetsbaarheid: de zorg die we nodig hebben en de zorg die we geven. Met zijn gedichten maakt Ron je bewust van je eigen fragiele bestaan. Zie naar jou om.

Zie naar jou om

Ron van Es is psychosyntheticus. Een wat? Een psychosyntheticus. Binnen Psychosynthese gaat over de integratie van verschillende psychische functies. Over onze persoonlijkheid, ziel en wil. Daar geeft hij op verschillende manieren uiting aan in zijn werk voor School for Purpose Leadership, maar dus ook als kunstenaar. Als seismograaf van de tijd.

Want hoewel Zie naar jou om er natuurlijk niet van vandaag op morgen ineens lag, is hij in deze tijd van coronacrisis wel heel actueel.

Lees alleen de titels van verschillende van zijn gedichten:

Niet alleen
Ik raak je aan
Niet-weten
Een droevige dag
Compassie
Afhankelijk
De zorger
Als de tijd een andere wordt
Loslaten

Bij al die gedichten ook prachtige en gevoelige schilderijen van beeldend kunstenaar Hanneke Vleugel.

Het zal je niet verbazen met de belangrijke rol die kunstenaars in ons eigen boek Disrupt Jezelf spelen dat die combinatie van gedichten en kunstwerken ons zeer aanspreekt.

Een heel inspirerend idee dat we ook terug leven in zullen blazen, is dat van een expo. Ron en Hanneke planden voor Zie naar jou om een reizende tentoonstelling. Planden, want het coronavirus maakt dat nu onmogelijk. Wat erg jammer is.

Omdat kunstenaars uiten wat veel mensen voelen, maar zelf niet kunnen articuleren, zoals Ivo Van Hove dat zo mooi verwoordde. Wel, dat is wat Ron met zijn gedichtenbundel doet: uiten wat veel mensen voelen, maar niet kunnen articuleren. Zeker in een tijd waarin onze fragiliteit hard gevoeld wordt, is dat heel waardevol. Het biedt troost en geeft warmte. Het brengt dichterbij in tijden van afstand.

het-is-zover-hanneke-vleugel.jpg
 

Kortfilms

En of die werken van Hanneke Vleugel nog niet genoeg waren, maakte Ron - die jarenlang films en televisieprogramma’s maakte over cultuur, samenleving en zingeving - ook nog kortfilms over zorgprofessionals en mantelzorgers.

Bekijk deze kortfilms hier op zijn website, lees er nog meer gedichten en bestel er zijn gedichtenbundel.

En …

Zie naar jou om!