Welke machtspositie heeft jouw voorkeur? Er mee leren omgaan, helpt je groeien naar heelheid

Angst. Verzet. Actie. Die drie woorden stonden op een slide in de presentatie van Jan Rotmans, die ik had uitgenodigd een keynote te geven op het EduNext Leerfestival vorige week in Brussel. Toen ik Elke vertelde over wat die slide met me deed, koppelde ze angst, verzet en actie aan de machtsdriehoek waarover Wilga Zibel haar vertelde: almacht, onmacht, machtsstrijd.

Meer lezen
Miepmiep Zoef: parabels voor de op hol geslagen samenleving

economiefilosoof Rogier De Langhe: “De oude wereld bestaat nog, omdat iedereen dezelfde dingen blijft doen als hij gisteren deed. Dus dat loopt nog wel even door, net als Wile E. Coyote in Road Runner blijft doorlopen boven de afgrond. De grond onder onze voeten is eigenlijk al weg. Het systeem draait puur nog op het automatisme.

Meer lezen
Ontbrekende top van piramide van Maslow kan ons allemaal redden

In de laatste jaren van zijn leven werkte Maslow nog aan zijn ideeën voor de ontbrekende top van zijn piramide: zelftranscendentie, het bovenzintuigelijk bewustzijn. Hij zag meditatie, mindfulness en flow als een manier om als individu het ruimer perspectief te zien dat komt met zelftranscendentie.

Meer lezen
1968 was een flop: wordt 2018 het nieuwe 1968?

Het is 2018 en vijftig jaar geleden was het 1968, een revolutionair jaar: de Praagse Lente, de moord op Martin Luther King en de studentenrevolte in Parijs. De afloop van mei ‘68 was ‘een enorme kater: iedereen deed gewoon weer verder’, vertelt kunstenares Jacqueline de Jong in Andere Tijden. De revolutie miste dan ook een concreet doel, concludeert het Historisch Nieuwsblad.

Meer lezen
Onze economie, maatschappij en machtsverhoudingen staan onder gigantische druk. Dit is er aan de hand

De spelregels van onze maatschappij worden, veel meer dan we beseffen, bepaald en begrensd door de mogelijkheden en vereisten van de beschikbare technologieën. Dat stelt economiefilosoof Rogier De Langhe. In gesprek met Bloovi-schrijver Mischa Verheijden legt hij haarfijn uit hoe de industriële technologie nog altijd de spelregels van onze moderne maatschappij bepaalt. En hoe de digitale revolutie leidt tot een verandering van die spelregels. Dit artikel is een must read voor wie echt wil begrijpen wat er zo drastisch aan het veranderen is in de economie, onze maatschappij en in machtsverhoudingen.

Meer lezen
De spiegel die (je) kinderen je voorhouden: de vraag waar school voor dient, is de vraag naar de zin van het leven

Iedereen heeft van die kantelmomenten in zijn leven. Momenten inderdaad, het zijn er altijd meer dan één. Eentje daarvan wil ik in dit artikel uitlichten: de spiegel die (je) kinderen je voorhouden. Wat doe je met een kind dat niet naar school wil. Nut en noodzaak van school niet inziet? Die zeg je naar school te gaan, omdat het moet. Omdat het belangrijk is voor je toekomst. Omdat je zonder diploma geen werk zult vinden. Omdat het belangrijk is voor je sociale vaardigheden. ... Zo gezegd, zo gedaan. Er veranderde niets.

Meer lezen
Hoe weet je dat het tijd is om te veranderen?

Drie vind je er als je er naar googelt: de Stanford Commencement Speech van Steve Jobs. Samen zijn ze meer dan 45 miljoen keer bekeken. Beluisterd eigenlijk, er is niet veel spectaculairs aan te zien. We sluiten dus niet uit dat je hem ook hebt gezien. Dan weet je dat Steve Jobs er drie verhalen uit zijn leven vertelt. Drie levenslessen.

Meer lezen