📖 Nieuwetijdskinderen staan al met een been in het Watermantijdperk

De kinderen en jongeren die zich ontheemd voelen, oprecht betekenis zoeken, zich neerslachtig voelen en labels opgeplakt krijgen, ziet Vida Niazian als liminale leiders. Wie zijn deze kinderen die met de eigenschappen om liminaliteit te omarmen zijn geboren?

We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperk. Dat toont transitieprofessor Jan Rotmans wetenschappelijk aan. Vanuit het hoofd. (Hier lees je een interview met hem dat ook een hoofdstuk uit ons boek Disrupt Jezelf is).

Maar eigenlijk is die verandering van tijdperk al lang geleden voorspeld, vertelt Ronald Jan Heijn op Re-story.

In 1976 schrijft Marilyn Ferguson in een redactioneel hoofdartikel van het Brain/Mind Bulletin:
‘Er is iets opmerkelijks aan de gang. Het beweegt zich met bijna duizelingwekkende snelheid, maar heeft geen naam en is moeilijk te beschrijven’.

Ze kan het vanuit het hoofd nog niet verklaren, maar intuïtief voelt ze de verandering van tijdperk.

De aquariussamenzwering

Vier jaar later, in 1980, geeft Marilyn Ferguson de beweging in haar gelijknamige boek een naam: De aquarius samenzwering.

Samenzweren klinkt negatief, maar betekent letterlijk ‘samen ademen’. Het is een innige verbintenis.

Om het positieve te benadrukken, koos ze het woord aquarius. Dat pikte ze op uit de alles doordringende droom in onze populaire cultuur: dat we via een donker, gewelddadig tijdperk, dat van de Vissen, een millennium van liefde en licht binnentreden.

This is the dawning of the age of Aquarius, zoals 5th Dimension zingt in de musical Hair.    

De samenzwering vormt een krachtig netwerk zonder specifieke leiders dat ijvert voor radicale verandering in de wereld.

Ze delen een wereldbeeld gebaseerd op de meest recente ontwikkelingen van de wetenschap en inzichten die stammen uit het vroegste denken der mensheid.

Overgang van Vissen- naar Watermantijdperk

Zowel astronomisch als astrologisch is het Watermantijdperk een gegeven.

De aarde draait in twaalf maanden rond de zon.

Elke maand begint een ander sterrenbeeld van de dierenriem. In omgekeerde richting doorloopt de zon in 25.920 jaar, een sterrenjaar, de twaalf dierenriemtekens.

Elke sterrenmaand noemen we een tijdperk en duurt ongeveer 2160 jaar. Nu zitten we in de overgangsperiode van het Vissentijdperk, dat omstreeks onze jaartelling is begonnen, naar het Watermantijdperk.

Wat de overgang naar het Watermantijdperk extra bijzonder maakt, is dat het ook de afsluiting van een sterrenjaar, de hele cyclus van 25.920 jaar, is.

Vissentijdperk
Het symbool van Vissen (Pisces) toont twee vissen die door een band worden samengehouden. Het verbeeldt de samensmelting van de ziel en de persoonlijkheid. Het doel is een volmaakt geworden individuele ziel.

Ronald Jan: “Hoewel de ziel steeds meer naar voren komt, heeft in het Vissentijdperk vooral de persoonlijkheid zich ontwikkeld. We zijn van een kuddedier een individu geworden.

Kenmerkend voor onze persoonlijkheid, ons ego, is een fysieke manier van kijken en een beperkte manier van denken.

Ons ego denkt in eigenbelang, vindt status en geld belangrijk en heeft nooit genoeg. Het kan ook niet tegen zijn verlies en is tot alles in staat uit lijfsbehoud.

Dat heeft de mensheid veel welvaart gebracht, maar hierdoor zijn we ook steeds meer in afgescheidenheid gaan denken: ik en de ander. Wedijver en commercialisering zie je overal om je heen.

Dat heeft de aarde ontzield en aan de rand van de afgrond gebracht. Maar die ontwikkeling van onze persoonlijkheid, ons ego is essentieel om uiteindelijk in het Watermantijdperk groepsbewustzijn te vormen.”

Watermantijdperk
Het symbool van Waterman (Aquarius) is een man die een kruik met water draagt en deze leeggiet. Als vanouds wordt dit symbool gebruikt voor het levende water, de nieuwe energie.

Dit levende water bevordert een proces van verandering en vernieuwing. Het maakt zichtbaar wat voorheen verborgen was.

Ronald Jan: “In het Watermantijdperk gaan we het bestaan van de ziel en bewustzijn ontdekken en beseffen dat we onderweg zijn in een geestelijke evolutie.

Alles komt bij elkaar en wordt duidelijk, een synthese van het stoffelijke en geestelijke. Door deze weg van het hoofd naar het hart gaan we de wérkelijke liefde, vrijheid, gelijkheid en broederschap ervaren.

Het gaat om groepsbewustzijn: eenheid door verscheidenheid, algemeen belang, broeder- en zusterschap en samendelen, samenwerking, duurzaamheid, juiste verhoudingen, gezamenlijkheid, authenticiteit, zingeving.

De zin van het leven wordt duidelijk en we gaan eindelijk leven naar ons evolutionair doel. We gaan een veel ruimere werkelijkheid ervaren: alles is energie, alles is verbonden met elkaar. We zijn allen één, ook met de natuur en andere planeten.”

Verschuiving van hoofd naar hart

Creatie: Erin James

Vroeger had je denkmensen en gevoelsmensen. Nu zie je vooral de verschuiving van hoofd naar hart plaatsvinden.

In onze cultuur is het hart ondergeschikt geraakt, we registreren voornamelijk de door de hersenen verwerkte informatie.

Het hart is gereduceerd tot de pomp die ons bloed doet rondgaan. Wat het hart nog meer doet, zijn we vergeten. (Maar wat als onze economie zou werken als de pomp van een hart?, is wat John Bloom in deze column op Re-story vertelt.)

Heel simpel gesteld worden alle in- en externe indrukken eerst door ons hart verwerkt.

Het hart vertaalt deze stimuli in gevoelens, deze worden doorgegeven aan de hersenen, die er op hun beurt een ‘verklaring’ aan geven.

Alle systeemwaarden hebben niets met het hart te maken, ze komen uit het hoofd. Die systeemwaarden waren goed voor een ander tijdperk en hebben ons daarin ver gebracht.

Maar nu niet meer.

Nu is er een transitie naar een nieuw tijdperk dus ook een verschuiving van hoofd naar hart. Om het in een schema (jawel, vanuit het hoofd) weer te geven:

In de toekomst zullen denken (hoofd) en voelen (hart) meer en meer verbonden raken, waardoor mensen elkaar leren respecteren en tegenstellingen overbruggen.

Nieuwetijdskinderen

In de huidige kantelperiode naar het nieuwe tijdperk, Aquarius, het Watermantijdperk, zie je dat de kinderen van nu al met een been in dat nieuwe tijdperk staan. Ze zijn de aquarius samenzweerders 2.0.

Deze kinderen worden nieuwetijdskinderen genoemd, omdat ze specifieke kenmerken hebben die resoneren met de nieuwe tijd.

Ze hebben al toekomstbewustzijn. Zelf zijn we ook tot deze inzichten gekomen door onze (nieuwetijds)kinderen.

Ze hebben ons een spiegel voorgehouden en de aquarius samenzweerder in ons terug wakker gemaakt. We zijn zelf ook nieuwetijdskinderen en zijn zeker niet de enigen. Het is voor ons ook een van de redenen om Re-story op te richten.

In de huidige overgangsfase waarin de oude tijd nog domineert, krijgen deze kinderen vaak stempels als autisme, ADHD, ADD …

Maar het is van groot belang voor deze kinderen en voor hun opvoeders om verder te kijken naar wat er achter het gedrag ligt dat deze kinderen stellen. Of zoals Lut Celie in een interview op Re-story vertelt: “Wat zit er op de tweede stoel?”

Omdat als deze kinderen in een sfeer van onbegrip opgroeien, zonder erkenning van en begrip voor wie ze in wezen zijn, leidt dat tot een scheefgroei die op latere, maar ook op steeds jongere leeftijd voor problemen kan zorgen. Vooral op relationeel vlak.

Nieuwetijdskinderen staan met een andere houding in het leven en hebben daardoor ook andere vaardig- en bekwaamheden. Het is belangrijk dat de samenleving zich daaraan aanpast en op instelt.

Soms gaat dat haast als vanzelf (zoals bij de wereld van de computer), soms met veel weerstand zoals bij het onderwijs dat gebouwd is op de waarden en inzichten van het Vissentijdperk en nog niet op die van het Watermantijdperk.

Nieuwetijdskinderen hebben ook een andere intelligentie dan de oudere generatie: niet zozeer een abstracte intelligentie, maar een die komt uit het hart en daarom een sociale, warme, op beelden gerichte intelligentie is.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Ken jij nieuwetijdskinderen? Wat zou je voor hen kunnen betekenen?

We horen het graag van je in de comments hieronder …