De donut, de sweetspot van de mensheid

Ze wordt aangekondigd als de nieuwe Thomas Piketty of de nieuwe John Maynard Keynes. Maar tegen de keynesiaanse economie die de grondslag vormt van het economisch beleid in de meeste westerse landen zet ze zich af. En Piketty, wanneer heb je het laatst van hem en zijn ideeën gehoord?

Wij hopen dat Kate Raworth geen hype is die als een nachtkaars uitgaat.

Wat is haar idee over de economie?

"We zijn verslaafd aan groei", zegt ze in het VRT-programma De afspraak. “En we zien dat de winst van die groei nog altijd naar de één procent rijken gaat. Vandaar de vraag: groei voor wie? Niet voor de meerderheid van de mensen”

Niets groeit voor eeuwig, zelfs niet in de natuur die het al 3,8 miljard jaar volhoudt, legt ze uit. Met die constante focus op groei heeft de economie in de 20ste eeuw zijn doel verloren. Het heeft gezorgd voor ongelijkheid en duwt ons richting een ecologische ineenstorting.

donut-economie-kate-raworth.jpg

Paal en perk stellen aan het geloof in oneindige groei is volgens haar de uitdaging van de 21ste eeuw. Het alternatieve economische model dat Kate er tegenover zet en beschrijft in haar boek Donuteconomie, heeft de vorm van een donut. Ze stelt voor om 'menselijk welzijn op een gezonde planeet' als vertrekpunt te nemen. Als doel en visie op de toekomst.

Zie en hoor Kate het uitleggen in de volgende video (13min)

 
Tekstballon donatie_ingevuld.jpg