Profetische cartoon uit 1907

Profetische cartoon uit 1907

Onder de titel Forecasts for 1907, toont de zwart-witcartoon een goed gekleed Edwardiaans koppel in een Londens park. De man en vrouw, antennes op hun hoofddeksel, kijken van elkaar weg. Op hun schoot liggen kleine zwarte doosjes, spitting out ticker tape. Het onderschrift luidt: "Deze twee figuren communiceren niet met elkaar. De vrouw ontvangt een liefdesbericht en de man enkele race-resultaten."

Ik zie jou

Ik zie jou

Zelden hoorden we iemand zo helder en met mooie, sprekende voorbeelden uitleggen wat er in essentie mis is met het systeem laten regeren. En dat in slechts 18 minuten. Systematiseren en standaardiseren maakt het mogelijk mensen te negeren. Maar is dat niet wat we echt willen? Gezien worden, gehoord worden, begrepen worden. Mensen zijn niet gemiddeld. Als het op mensen aankomt, is het gemiddelde een illusie. Jij bent speciaal, je mag gezien en gehoord worden. Zie anderen ook zoals ze zijn. Omarm dat niemand gemiddeld is.

manifest r-evolutie

manifest r-evolutie

Heelheid, dat is waar het om gaat. De hele wereld is verdeeld, en ook als mens zijn we verdeeld. En dat terwijl juist alles en iedereen met elkaar is verbonden. Alleen, dat zijn we vergeten. Dat willen we niet weten. Omdat verbonden zijn ook zorgt voor afhankelijkheid. En we willen juist op onszelf kunnen staan, voor onszelf kiezen. r-evolutie gelooft dat de enige mogelijkheid om de wereld beter te maken is door te streven naar heelheid.

Welke machtspositie heeft jouw voorkeur? Er mee leren omgaan, helpt je groeien naar heelheid

Welke machtspositie heeft jouw voorkeur? Er mee leren omgaan, helpt je groeien naar heelheid

Angst. Verzet. Actie. Die drie woorden stonden op een slide in de presentatie van Jan Rotmans, die ik had uitgenodigd een keynote te geven op het EduNext Leerfestival vorige week in Brussel. Toen ik Elke vertelde over wat die slide met me deed, koppelde ze angst, verzet en actie aan de machtsdriehoek (almacht, onmacht, machtsstrijd). Er mee leren omgaan, helpt je groeien naar heelheid.

Nieuwe gouden eeuw waarin de European way of life domineert, staat voor de deur. Dit is er voor nodig

Nieuwe gouden eeuw waarin de European way of life domineert, staat voor de deur. Dit is er voor nodig

Ze is bijna 80 en ze denkt er niet aan ooit met pensioen te gaan. De Venezolaans-Britse innovatiedenker Carlota Perez werkt nog steeds als consultant, is verbonden aan verschillende universiteiten en geeft nog wereldwijd lezingen. Ze verwierf bekendheid als auteur van Technological Revolutions and Financial Capital: the Dynamics of Bubbles and Golden Ages. En in lijn met de theorie die ze daarin uit de doeken doet, gelooft ze dat we aan de vooravond van een nieuwe gouden eeuw staan, met een leidende rol voor Europa. Daar wilde Mischa Verheijden meer over weten.