Aanbevolen boeken

Deze boeken hebben ons inzichten gegeven en begrip opgebracht
waardoor we nu in het leven staan zoals we staan. 

 

Goed eten - Michiel Korthals

Eten is emotie. Sterker nog: je bezighouden met hoe eten tot stand komt, is essentieel om een goed leven te leiden.

Er is een diepe kloof ontstaan tussen de productie en de consumptie van ons voedsel. Daardoor zijn we vervreemd van ons eten.

Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

In dit boek vertelt Michiel Korthals over zijn zelf ontwikkeld model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen met aandacht voor: directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen.

Bekijk en bestel

Paperback

 
zelfcompassie.jpg

Zelfcompassie - Kristin Neff

"Je gaat toch geen compassie hebben voor jezelf?!" Drie jaar duurde het voor ik het boek kocht. Keer op keer duwde ik het weg.

Tot Iemand vroeg me wat mijn ultieme droom is. Dat ik een glimlach op het gezicht van de mensen op straat kan toveren. De volgende vraag was hoe gelukkig ikzelf was op een schaal van 10. Wap! Ik voelde en gaf mezelf een 6… Ik dacht altijd dat ik zelf gelukkig zou zijn als ik anderen gelukkig kon maken. Helaas werkt het zo niet. Je bent niet verantwoordelijk voor het geluk van de wereld. Je bent alleen verantwoordelijk voor het geluk van jezelf.

Die confrontatie kwam zo hard aan. Ik kon niet meer en lag letterlijk ziek in bed. Ik bestelde het boek en de volgende dag had ik het in huis. Vanaf pagina 4 begon ik me beter te voelen. Ik kwam uit bed en begon weer te eten. Op pagina 4 stond “we moeten onszelf geen etiket opplakken van goed of slecht. We moeten onszelf met dezelfde vriendelijkheid, zorgzaamheid en meelevendheid behandelen als waarmee we een goede vriend zouden bejegenen.”

Bekijk en bestel

Paperback

Ebook

 
 

Nooit meer te druk - Tony Crabbe 

We maken onszelf wijs dat het druk hebben een onvermijdelijke consequentie van het moderne leven is. Maar dat is volgens de Britse psycholoog Tony Crabbe niet zo.

In 2017 was hij op WebTomorrow in Gent en sprak Mischa met hem. Richt je aandacht op wat echt belangrijk is, zei hij voor de camera. En drie dingen zijn volgens hem echt belangrijk: nadenken, creatief zijn en je authentiek verbinden met andere mensen.

Bekijk en bestel

Paperback

Ebook

 
 

Kairos. Een nieuwe bevlogenheid - Joke J. Hermsen

De zoektocht naar je innerlijke kompas kost tijd en ruimte. Geen gewone chronostijd, maar kairostijd. Kairos is de tijd van het juiste moment en concentratie. Wie wezenlijk wil veranderen, moet eerst geestelijk en lichamelijk tot stilstand komen en heeft dus kairostijd nodig”. Dat leerde Jan Rotmans van Joke J. Hermsen vertelt hij in een interview op r-evolutie.

De essaybundel Kairos is een pleidooi voor bedachtzaamheid, concentratie en aandacht. Weg uit het harnas van de kloktijd. Het kairosmoment brengt creativiteit, inzicht, dat je  ineens weet hoe het verder moet en je de juiste oplossing krijgt ingefluisterd. Eureka.

Bekijk en bestel

Paperback

 
 

Ontzielde wereld - Franklin Foer

Alleen al hoe Franklin Foer in één hoofdstuk, in vierentwintig pagina’s, helder maakt hoe de hippiebijbel de Whole Earth Catalog bepalend is voor de cultuur van Silicon Valley en dus voor de manier waarop Facebook, Google, Apple en Amazon ons leven vormgeven, is het waard Ontzielde Wereld te lezen.

“Er is een oorlog gaande om je aandacht,” vertelt Franklin tijdens zijn lezing in Brussel, “en het meest waardevolle dat je als mens bezit, is je aandacht (zie ook het aanbevolen boek Kairos van Joke J. Hermsen). Die aandacht is echter ook de meest waardevolle commodity voor de bedrijven die jouw aandacht proberen te kapen. Ze doen er alles voor.”

Dit boek maakt je duidelijk wat er op het spel staat en hoe we het tij kunnen keren.

Bekijk en bestel

Paperback

Ebook

 
 

Donuteconomie - Kate Raworth 

Kate: "We zijn verslaafd aan groei. En we zien dat de winst van die groei nog altijd naar de één procent rijken gaat. Vandaar de vraag: groei voor wie? Niet voor de meerderheid van de mensen.”

Paal en perk stellen aan het geloof in oneindige groei is volgens haar de uitdaging van de 21ste eeuw. Het alternatieve economische model dat Kate er tegenover zet, heeft de vorm van een donut. Ze stelt voor om 'menselijk welzijn op een gezonde planeet' als vertrekpunt te nemen. Als doel en visie op de toekomst.

Bekijk en bestel

Paperback

Ebook

 

De atlas van de belevingswereld - Jean Klare

Een routeplan voor het leven ... Het bestaat … Hoera!

De Belevingswereld is een denkbeeldige cartografie gemaakt door Louise van Swaaij en Jean Klare en brengt de wereld van het dagelijks bestaan in kaart.

Steden, rivieren en eilanden hebben er namen als Verandering, Chaos of Groei en liggen in Bergen van Werk, Zee van Mogelijkheden of Bronnen van Inspiratie. En Evolutie en Revolutie vormen er samen een grootstad, net naast de plaats Verandering en aan de rand van het gebergte Niet Zijn. Met in de stadskern een grote transformator.

Bekijk en bestel ...

De kleine atlas

De grote atlas

 
 

The Power of the heart - Baptist de Pape

Een fijn boek in de tijd van nu. Voor mij een goeie vervanger voor Facebook of andere tijdslijnen die ik anders zou doorgaan als ik een paar minuten tijd heb.

Geen lange hoofdstukken, maar korte uitspraken met extra informatie. Opgeschreven door de Belg Baptist de Pape. Hij stond net op het punt een baan als advocaat aan te nemen, toen hij een U-turn maakte en achttien iconen interviewde waaronder Paulo Coelho, Isabel Allende, Eckhart Tolle, Maya Angelou en Deepak Chopra.

Baptist de Pape: "Waarom benaderen we alles vanuit de ratio? Waarom leren we in het onderwijs dat we ons hoofd moeten gebruiken? Terwijl bijvoorbeeld muziek nooit binnenkomt via mijn ratio, maar via mijn gevoel."

Bekijk en bestel ...

Paperback

Dvd

 
 
 

Begin met het waarom - Simon Sinek

Eigenaarschap nemen over je eigen leven, gaat over leiderschap. We zijn allemaal de CEO van ons eigen leven. Verantwoordelijk voor ons eigen leven.

Het was onder andere Simon Sineks boek Begin met het Waarom? die ons inspireerde om na te denken over waarom we doen wat we doen.

Hoewel de ondertitel aangeeft dat het ‘de gouden cirkel van ondernemen’ is, gaat het boek in werkelijkheid over de zoektocht naar wie je in wezen bent.

Om je waarom te vinden, om te vinden waarom je doet wat je doet, waarom je iedere dag je bed uitkomt, raadt Sinek aan terug te gaan in de tijd en je te herinneren wie je was als kind.

Door hierover na te denken, kom je terug op dingen die je vergeten bent. En misschien zelfs onbewust hebt weggestopt.

Bekijk en bestel ...

Paperback

Ebook

 

Omwenteling - Jan Rotmans

Omwenteling schetst kort, overzichtelijk en helder voor welke  radicale ommekeer we staan als maatschappij, als bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties én de cruciale en allesbepalende rol die mensen daarin spelen.

Over die wezenlijke menselijke omwenteling gaat het derde en meest confronterende deel van zijn boek. Dit deel vinden wij het meest inspirerend, uitnodigend en uitdagend: het houdt een spiegel voor over de rol die wij en jij kunnen spelen in het verloop van de transitie en dus de toekomst. Wat deed jij toen de wereld veranderde?

Bekijk en bestel ...

Paperback

Ebook

 
 
 

Naar het hart van communicatie - Eric Schneider

Door het lezen van dit boek begrepen we voor de eerste keer waar spiritualiteit eigenlijk over gaat, zonder in weerstand te schieten. Tot dan waren we er niet mee bezig en hadden we eerder zoiets van 'te zweverig voor ons'. 

Naar het hart van communicatie gaat over leven in het hier en nu, spiritualiteit in het dagelijkse leven, niet-oordelend communiceren en groeien vanuit angst naar liefde.

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) wordt hierbij gebruikt als levenshouding, niet als psychologische techniek. Door deze combinatie, NLP en spiritualiteit, is het boek heel toegankelijk voor al wie nieuwsgierig is naar spiritualiteit.

Bekijk en bestel ...

Paperback

 

De wereld onder de duim - Michel Serres

De Franse filosoof Michel Serres is ondertussen 87. Hij heeft vijftig jaar in het onderwijs gestaan aan gerenommeerde universiteiten wereldwijd en geheel tegen wat je zou kunnen verwachten van een man van zijn leeftijd is hij volledig mee met de tijd (er misschien zelfs wel op vooruit) en speelt de loftrompet voor de internetgeneratie.

Met een levens- en werkervaring als hij heeft, heb je wat te vertellen. Dit boek doet je beseffen dat het onderwijs niet over morgen en zelfs niet over vandaag, maar over eergister gaat.

"In de geschiedenis van de wetenschap is complexiteit een teken dat men niet  de goede methode hanteert en dat verandering van paradigma noodzakelijk is. De nieuwe chaos, primitief als elk tumult, kondigt aan dat er een kentering nadert, allereerst in de pedagogie en vervolgens in alle aspecten van de politiek."

Bekijk en bestel ...

Paperback

 

Heelheid - Jan-Willem van Aalst

Met dit boek vielen voor mij de puzzelstukjes samen. We zijn niet alleen ons lichaam, we zijn niet alleen ons denken, we zijn niet alleen maar emotie. Het gaat om het samenspel tussen alle delen.

Gezondheid holistisch bekeken. Zonder oordeel over reguliere of alternatieve behandelingen. Alle vormen zijn evenveel waard. Het is niet of/of, maar en/en.

Heelheid, lexicon voor positieve gezondheid gaat niet diep in op de verschillende behandelvormen. Er zijn er ook nog vele andere die niet beschreven worden. Toch krijg je door dit boek een heel goed beeld waar integrale gezondheid om gaat.

Voor mij geldt dit boek als de basis om van daaruit verder te ontdekken.

Bekijk en bestel ...

Paperback

 

Aquarius NU! - Marilyn Ferguson

Ik heb het boek nog niet helemaal uit, en toch zet ik het al in de lijst 'aanbevolen boeken'. Waarom? Omdat, wat Marilyn Ferguson schrijft, helemaal overeenkomt met hoe ik de wereld vandaag ervaar. Ze kan het zo treffend verwoorden. Ondanks het feit dat het boek in 2005 uitkwam, lijkt het alsof het net is verschenen, zo actueel.

Op de achterflap staat onder andere: "In Aquarius NU! onderzoekt ze hoe de transformatie tot stand kan komen die de wereld nodig heeft om armoede, honger en vervulling te overwinnen." Do I need to say more...

Bekijk en bestel ...

Paperback

Aquarius Nu.jpg